МФ: Со Црна Гора да се искористат капацитетите за унапредување на соработката и заедничките напори на патот кон ЕУ

МинистерстваМФ: Со Црна Гора да се искористат капацитетите за унапредување на соработката...

Најчитано

Министерот за финансии Фатмир Бесими во Министерството за финансии оствари средба со својот колега од Црна Гора Александар Дамјановиќ, на која беше потврдена добрата економска соработка меѓу двете земји и можностите за нејзино унапредување.

 

На средбата двајцата министри се осврнаа на општата економска состојба во контекст на кризата, мерките што се преземаат за справување со последиците од економската криза, како и за основните макроекономски политики што се спроведуваат. Тие меѓусебно разменија искуства за решенија што се применуваат во областа што ја покриваат.

Бесими и Дамјановиќ констатираа дека успешно се имплементираат потпишаните договори помеѓу двете земји за поттикнување на економската соработка и инвестиции и дека треба да се искористат сите можности кои стојат на располагање за да се унапреди економската соработка помеѓу двете земји. Затоа беше заклучено да се разгледаат можностите и да се преземат иницијативи за да се зголеми меѓусебната соработка, преку почести средби на експертско ниво.

Исто така, како две земји кои чекорат по патот до целосно зачленување во ЕУ, беа разменети искуства во остварување на критериумите за пристапување во ЕУ. Црногорскиот министер понуди искуството на Црна Гора во делот на поглавјата што ги покриваат овие ресори да го сподели со Министерството за финансии на РС Македонија. При тоа беше нагласено дека е значајна регионалната соработка и капацитетите на земјите за да ги искористат средствата што стојат на располагање до европските фондови.

Стоковата размена меѓу двете земји се движи над 30 милиони евра, и во 2022 година забележа раст од околу 27 %.

 

 

 

Извор: Министерство за финансии 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе