ДКСК: Презентација „Родот и корупцијата – истражувања за Република Северна Македонија“

Самостојни органиСамостојни државни органиДКСК: Презентација „Родот и корупцијата – истражувања за Република Северна Македонија“

Најчитано

Анализите во последната деценија покажаа дека жените се повеќе изложени на родово-специфични форми на корупција отколку мажите.

Ова е особено изразено кога станува збор за сексуална изнуда, кога валутата на корупцијата се сексуалните услуги, а не парите. Државната комисија за спречување на корупцијата со Мисијата на ОБСЕ во Скопје денеска ги презентираше наодите од две истражувања спроведени во 2022 година, кои се фокусираат на сексуалната изнуда во високото образование и државната администрација.

Се надеваме дека нивните наоди ќе придонесат за државните напори за борба против родовите форми на корупција и со тоа ќе ја намалат заканата од корупција со која се соочуваат жените во Република Северна Македонија.

 

 

 

Извор: Државна комисија за спречување на корупцијата 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе