МОН: Алиу – Максимално се залагаме да го подобриме квалитетот на образованието

МинистерстваМОН: Алиу - Максимално се залагаме да го подобриме квалитетот на образованието

Најчитано

Водејќи се од начелото за подобар образовен систем, сите ние како директно вклучени во креирањето на наставен кадар во наставничките факултети и во другите образовни институции максимално се залагаме да го подобриме квалитетот на образованието во сите нивоа.

Ова истакна заменик министерот за образование и наука Лулзим Алиу на научната трибина „Актуелните предизвици и можности за обезбедување квалитет во образованието на идните одделенски наставници, воспитувачи, библиотекари“, во организација на Педагошкиот Факултет „Св. Климент Охридски“- Скопје.

– МОН постојано се залага да се подобри квалитетот на  образованието преку наставните програми и содржини, преку обезбедување на квалитетни учебници и наставни помагала, како и подобрување на стандардот на наставниците преку зголемување на нивните примања и обезбедување на дополнителни услови за наивната работа, како што беше и последното зголемување за 15% за наставниците, но и 10% за професорите во високото образование, изјави Алиу, додавајќи дека секоја година од Буџетот на МОН се обезбедуваат средства за проекти и активности од научната област и високообразовните институции.

Проектите, потенцираше заменик министерот, кои се реализираат од страна на факултетот и на професорите се од големо значење и истите придонесуваат во јакнењето на наставничките компетенции и вештини, било тоа да е со редовните студенти или со наставниците кои веќе се вклучени во образовниот процес.

 

 

 

 

Извор: Министерство за образование и наука 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе