spot_img

МОН: Ги повикуваме сите засегнати страни да се вклучат во подготовката на новите наставни програми и ревидирање на постојните

МинистерстваМОН: Ги повикуваме сите засегнати страни да се вклучат во подготовката на...

Најчитано

Водејќи се по принципите на транспарентност и инклузивност во креирањето на образовните политики, Министерството за образование и наука ја вклучува јавноста во реформирањето на националниот образовен систем. Еден од приоритетите во овој процес е унапредување на содржината на наставните програми во основното и средното образование и во таа насока, МОН ги повикува сите заинтересирани, засегнати чинители и особено стручната јавност да дадат свои сугестии за менување на постојните наставни програми, но и сугестии за изработка на нови.

Наставните програми во основно и средно образование може да се погледнат на следните линкови:

(за I, II, IV,  V,  VI, VII, VIII и IX одделение)

https://www.bro.gov.mk/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8/?idcat=50&customposttype=documents_category

(за III одделение)

https://www.bro.gov.mk/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-iii-%D0%BE%D0%B4%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BE%D0%B4-%D1%83%D1%87/

(за средно образование, општо-образовни предмети)

https://www.bro.gov.mk/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8/?idcat=13&customposttype=documents_category

(за средно стручно образование)
https://csoo.edu.mk/pocetna/struki/

Сугестии, забелешки и коментари може да се испраќаат преку е-пошта kabinet@mon.gov.mk најдоцна до 28.2.2023.

Унапредувањето на содржините на наставните програми е процес во кој е повикан да се вклучи секој родител, наставник, стручна и научна јавност, затоа што само со активно учество на засегнатите страни националниот образовен систем може да фати чекор со динамиката на 21 век.

Очекуваме конструктивни и ефективни сугестии кои се важни патокази во заедничката заложба за подобрување на квалитетот на образованието како основа за севкупен развој и просперитет на државата, за социјална трансформација и демократизација.

 

 

Извор: Министерство за образование и наука 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе