spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМОН: Почнуваат реконструкции на пет основни училишта, континуираните вложувања во образовна инфраструктура...

МОН: Почнуваат реконструкции на пет основни училишта, континуираните вложувања во образовна инфраструктура го подобруваат квалитетот на образованието

Почетокот на изградбата на новата зграда на Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје и продолжувањето на градежните работи на објектите на ФИНКИ и на Факултетот за физичка култура во Скопје се трите големи проекти кои Министерството за образование и наука ќе ги реализира во 2023 година, во рамките на Програмата за капитални инвестиции. Над една милијарда денари ќе се вложат во подобри училишта, универзитети, ученички домови и спортски сали. Инвестициите во образовната инфраструктура придонесуваат за подобрување на квалитетот на образованието, и затоа се значајна компонента на модернизацијата на националниот образовен систем.

Во основното образование, почнуваме со реконструкција на училиштето „Арсени Глоѓи“ во Општина Теарце, изработка на термо-техничка фасада во училиштето „ЃергКастриотиСкендербеу“ во Општина Арачиново, санација на потпорниот ѕид и реконструкција на училиштето „ЈунусЕмре“ во с. Лисичани, Пласница, адаптација и реконструкција на училишна зграда во ООУ „Хајан Селмани“ во с. Ростуше, Општина Маврово и Ростуше, како и санација на кровот на училиштето „Песталоци“ во о.Центар во Скопје. Планот е поширок и предвидува реконструкција на 118 училишни објекти во кои се подобри пристапноста за учениците со попреченост, како и внатрешните услови.

Министерството за образование и наука плански вложува во подобрување на условите за изведување на настава, затоа што тие влијаат како на посветеноста на учениците така и на мотивацијата на наставниците.

Во делот на средното образование, нов објект ќе добие кумановската гимназија „Сами Фрашери“. Предвидени се инвестиции за целосна реконструкција и на сите 9 државни студентски домови, за осовременување на условите за престој и учење како и зголемување на енергетската ефикасност. Оваа година ќе започне изградба и на 10 нови спортски објекти, во рамки на проектот за изградба на 145 училишни спортски сали.

Вложувањето во образовна инфраструктура е еден од приоритетите на Министерството за образование и наука.

 

 

 

Извор: Влада

Прочитајте

АПЈ: Започна обуката на преведувачи и лектори по албански јазик

0
Како и претходните години, така и оваа година започна обуката на административни службеници, кои работат како преведувачи и лектори на албански јазик во нивните...