spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeОпштиниКисела Вода: Ѓорѓиевски - Основните училишта во Кисела Вода ќе добијат соларни...

Кисела Вода: Ѓорѓиевски – Основните училишта во Кисела Вода ќе добијат соларни панели

Градоначалникот Ѓорѓиевски присуствуваше на патрониот празник на ООУ “Кузман Шапкарев” во населбата Драчево.

 

Положи цвеќе пред бистата на големиот херој по кој е именувано училиштето во кое и тој ги минал училишните денови и го честиташе го патронатот на сите кои се дел од неговата приказна. Пред присутните проговори за инвестициите кои Општина Кисела Вода ги спроведува во насока на унпредување на образовниот процес.

Назначи дека  минатата година во ООУ “Кузман Шапкарев” беше изградена сензорна соба која значително го олеснува и подобрува образовниот процес на учениците со попреченост, а инвестицискиот процес оваа година ќе биде дополнително засилен.

Основните училишта низ општина Кисела Вода, ќе добијат соларни панели, како одговорно и домаќинско решение за снабдување со електрична енергија најави градоначаникот Ѓорѓиевски во своето излагање.

-Убаво е да се биде дел од една долга и успешна приказна, каква што е оваа, на училиштето “Кузман Шапкарев”. 52 години континуиран растеж и успеси, се причина за гордост на секој вработен, но и на секој ученик кој излегол од тука и зачекорил кон иднината. Моменти за паметење од ова училиште, носам и јас, како некогашен ученик и сокласник на многу од моите денешни пријатели. После повеќе од 20 години, го гледам “Кузман Шапкарев” со истата голема љубов, но денес, од позиција на човек кој ја има одговорната задача да работи на решавање на предизвиците поврзани со функционирањето на ова училиште. Како градоначалник, со големо задоволство работам на благородната задача да ги унапредиме условите за 695-те ученици на кои тука им се одвива наставниот процес.

Минатата година ја затворивме со новоизградена сензорна соба која значително го олеснува и подобрува образовниот процес на учениците со попреченост. Инвестицискиот континуитет го продолжуваме со несмалена динамика и во периодот што е пред нас. Сакам да најавам дека“Кузман Шапкарев” е едно од основните училишта во општина Кисела Вода за кое планираме изградба на фотоволтаична централа со соларни панели.

Во услови на енормно зголемени цени на електричната енергија кои секојдневно растат, овој зафат претставува одговорно и домаќинско решение за снабдувањето со електрична енергија. Преку искористување на сончевата енергија, на еколошки начин ќе ги задоволиме потребите за електрична енергија на училиштето, а ова ќе биде и добар практичен пример за сите ученици за тоа како со енергетска ефикасност се штедат енергија и финасиски средства. За реализација на овој голем зафат сме во фаза на аплицирање за обезбедување на средства од Бирото за регионален развој преку Скопскиот плански регион и се надевам дека тие ќе ги препознаат нашите заложби и позитивно ќе одговорат на барањето кое ќе овозможи поевтино и еколошко снабдување на училиштата во нашата општина.

Уште еднаш, сакам да упатам честитки по повод патрониот празник на сите ученици, наставници, на сите вработени, впрочем на сите кои се дел од страниците на ова училиште. Се надевам дека заеднички ќе испишеме и нови, со уште поуспешна содржина на која сите ќе се гордееме, изјави градоначалникот Ѓорѓиевски.

 

 

 

Извор: Општина Кисела Вода

Прочитајте

Градоначалник Манчев: Од 2021 година си поставив за цел да го...

0
1. Какви реформи се случуваат во општинската администрација во Босилово? Реформите во делот на администрацијата се случуваат со законски измени или дополнувања на законите на предлог на Владата...