МЗ: Светски ден на лицата со Даунов синдром, што треба да знаете

МинистерстваМЗ: Светски ден на лицата со Даунов синдром, што треба да знаете

Најчитано

Светскиот ден на лицата со Даунов синдром традиционално се одбележува на 21 март. Годинава под мотото „Со нас – не за нас“ овој ден е фокусиран на пристапот заснован на човековите права кон попреченоста – право да се третираат праведно, да имаат исти можности и слобода да направат сопствен избор.

Децата со Даунов синдром треба да имаат редовни контроли кај нивниот педијатар или семеен лекар, бидејќи овие лица имаат поголема веројатност да развијат одредени заболувања од општата популација.  Носете ги на редовни контроли за слух, вид и општото здравје. Охрабрете ги да бидат физички поактивни.

За овие лица се препорачува да посетуваат:• логопед – за помош при зборување;• физиотерапевт – за помош при одење, доколку имаат намален мускулен тонус;• оптометрист и/или специјалист за слух – за помош со видот и слухот;Разговарајте со вашиот семеен лекар или педијатар за да дознаете како вашето дете може да ги добие овие услуги.

 

 

 

 

 

Извор: Министерство за здравство 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе