МЗ: Прва обука на техничкиот персонал одговорен за хигиената за мерките на епидемиолошките превенција и контрола на интрахоспиталните инфекции

МинистерстваМЗ: Прва обука на техничкиот персонал одговорен за хигиената за мерките на...

Најчитано

Со цел јакнење на здравствените капацитети преку континуирана едукација на вработените во здравствените установи се одржа првата обука на техничкиот персонал одговорен за хигиената за мерките на епидемиолошките превенција и контрола на интрахоспиталните инфекции.

 

Вложувајќи во континуирана едукација на персоналот со цел следење на епидемиолошките препораки за чистење, дезинфекција и стерилизација и навременото превземање на мерки за превенција на болнички стекнати инфекции, може да се намали ризикот за истите до 70%.

 

Дополнително, формирана е и работна група за интрахоспитални инфекции чија цел е да ги усогласи постоечките законски и подзаконски акти со европското законодавство и ЕУ директивите наменети на оваа проблематика.

 

 

 

Извор: Министерство за здравство 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе