spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeВладаКажи го својот збор

Кажи го својот збор

Среднорочната евалуација (МТЕ) на тековните инструменти за надворешно финансирање на ЕУ – Инструментот за соседство, развој и меѓународна соработка – Глобална Европа (NDICI-Глобална Европа), Инструментот за претпристапна помош (ИПА III), Одлуката за прекуокеанските Здружението, вклучително и Гренланд (DOAG) и Европскиот инструмент за меѓународна соработка за нуклеарна безбедност (INSC) е лансирана и се планира да доведе до усвојување на извештајот на Комисијата на почетокот на 2024 година.

Оваа евалуација ќе го оцени влијанието на инструментите, како и нивната внатрешна и надворешна кохерентност и релевантноста на нивните цели. За NDICI-Глобал Европа, исто така, ќе ја разгледа додадената вредност на рационализацијата на претходно одделните инструменти сега обединети во еден широк инструмент. Исто така, вклучува и финална евалуација на инструментите за надворешно финансирање на повеќегодишната финансиска рамка 2014-2020 година и на 11-тиот Европски фонд за развој.

Како дел од оваа евалуација, започната е јавна консултација за да се соберат ставовите и искуството на сите релевантни чинители. Се одржува преку платформата „Кажи го својот збор“ од 31 март до 23 јуни и е достапна на EU Survey со сет од осум општи прашања и дванаесет експертски прашања. Тие се достапни на англиски, француски, германски, португалски и шпански, а одговорите може да се достават на сите официјални јазици на ЕУ. Документот може да се вчита и за испитаниците кои сакаат дополнително да ги елаборираат нивните одговори.

Поканети сте претставници од националните институции, локални власти, приватен сектор итн. да го пополните прашалникот.

 

 

 

Извор: Секретаријат за европски прашања 

Прочитајте

Бутел: По 40 години реконструкцијата на улицата “Натанаил Кучевишки”

0
Нема запирање кога се работи за доброто на граѓаните и за нивните потреби. Денес, започна реконструкцијата на улицата “Натанаил Кучевишки” со површина од 3000...