МЖСПП: Закон за просторно планирање е во завршна фаза на изработка

МинистерстваМЖСПП: Закон за просторно планирање е во завршна фаза на изработка

Најчитано

Државниот секретар на Министерството за животна средина и просторно планирање, Неби Реџепи, одржа работен состанок со работната група за изработка на новиот Закон за просторно планирање.

Законот, чија работна верзија е во завршна фаза, е првиот самостоен Закон за просторно планирање во државата кој ќе ги дефинира целите, начелата и правилата за просторно планирање, учесниците кои работат во оваа област и кој треба да обезбеди одржлив просторен развој преку соодветно уредување на намената, користењето, организацијата и уредувањето на просторот на државно, регионално и локално ниво.

По финализирањето на нацрт-текстот, што се очекува да биде наскоро, следи спроведување на консултации со стручната фела, засегнатите страни и пошироката јавност, пред истиот да влезе во правно административна процедура за негово донесување.

 

 

 

 

Извор: Министерство за животна средина и просторно планирање 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе