spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМОН: Преку друштвени игри до развивање на мултикултурни вредности

МОН: Преку друштвени игри до развивање на мултикултурни вредности

 

Учениците од СОУ Кочо Рацин во општина Велес, кои наставата ја следат на македонски и албански наставен јазик, изминативе денови беа дел од Проектот на училиштето –  “Board games in classroom” – едукативно-друштвени игри во училница, која има за цел проширување на знаењата на учениците по предметите од областа на општествено-хуманистичките науки и меѓусебно дружење преку играње едукативни друштвени игри на плоча (табла).


На почетокот учениците се запознаа со едукативните друштвени игри на плоча и т.н. друштвена култура на board-ње која е многу популарна меѓу младите. Поточно учениците се запознаа со три едукативни игри на плоча: Khora: Rise of an Empire, Catan и Спинокио, како и со правилата за нивното играње.

Преку оваа активност се овозможи развивање непосреден контакт помеѓу учениците, другарување преку играње друштвени игри и рушење на етничките бариери, заемно почитување преку непосредно дружење и играње, развој на креативно и логично размислување, стекнување вештини за комуникација, запознавање зборови од друг јазик.