МОН: Промените во образованието ќе овозможат поголемо разбирање и почитување на различностите меѓу младите

МинистерстваМОН: Промените во образованието ќе овозможат поголемо разбирање и почитување на различностите...

Најчитано

Ценам дека најголемо влијание на меѓусебното разбирање и почитување, вклучително и почитувањето на верските разлики, има токму образованието. Ако децата уште од најрана возраст научат дека не сите луѓе се исти, научат да ги почитуваат различните од себе, по религија, култура, државата ќе биде ослободена од грижите дека некогаш ќе се појават внатрешни конфликти меѓу граѓаните, а причина ќе биде токму религијата.

Ова го истакна министерот за образование и наука Јетон Шаќири на отворањето на „Првата светска конференција за религиски дијалог и соработка“ на која Северна Македонија е домаќин, а се одржува во Струга во организација на Министерството за култура.

„Ние кои ги креираме образовните политики, посветуваме особено внимание на овој аспект. Денес нашите деца имаат предмети посветени исклучиво на запознавањето на религиите. Ги продлабочуваат знаењата за сопствената, но и за останатите религии. Учествуваат во воннаставни активности и проекти кои го развиваат мултикултурализмот и создаваат силни врски помеѓу различните етнички и верски заедници“, рече Шаќири.

„Промените во образовниот систем се стратешки потег, со кој, покрај другите ефекти кои ќе се постигнат од аспект на создавање уште поквалитетни генерации, ценам дека ќе се даде голем придонес во зачувувањето на општествениот мир и хармонија, токму поради подигнувањето на свеста за почитување на различностите“, нагласи министерот.

Посакувајќи успешна конференција, Шаќири ги повика сите учесници да се вклучат во дискусиите во следните денови, бидејќи како што рече, така ќе придонесеме за унапредување на религиската соработка и со тоа кон градењето на светот како подобро место за живеење.

 

 

 

 

Извор: Министерство за образование и наука 

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе