spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeОпштиниШтип: Дел од Генералка Викенд

Штип: Дел од Генералка Викенд

Штип е град во кој историјата оставила бројни траги. Името Астибо за прв пат го споменува античкиот хроничар Полиенво (3 век пред н.е). Тој пишувал дека во Астибо (денешна Брегалница) е изведувано ритуално капење на пеонските кралеви.

Денес од античката архитектура на градот делумно се сочувани остатоците на градскиот аквадукт во месноста Ќемер, преку кој градот се снабдувал со чиста вода. Населбата егзистира и во доцниот антички и во раниот византиски период, веројатно, под името Стипеон , а во средниот век населбата го добива името Штип.

Денес, Општина Штип е центар на Источниот плански регион и е најголема урбана општина по број на жители и е административен, културен и економски центар во регионот. Општина Штип како најразвиена општина, претставува носител на економскиот развој на регионот.

#Stip #generalkaweekend #sonchevipioneri #sonchevagora #wasteselection #wastecollection #greenfuture #pivaraskopje #pakomak #sparkassebankamk #nulaotpad #bimilk #makstil #bucim #kostal #evn #redcross #esg #ecology #nature #savetheplanet #gogreen #zerowaste #greenfuture #environment #greenalliance #peopleforpeople #foryoupage #foryou

Извор: Општина Штип

Прочитајте

Велес: Реконструкција на улицата „Луј Пастер“

0
Целосно ќе се реконструира улицата „Луј Пастер“. Во тек се подготвителни зафати за отпочнување на реконструкцијата на улицата, се руши потпорниот ѕид со цел...