spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeСиндикатиНа работникот му е потребна плата за Живот а не Минимална плата

На работникот му е потребна плата за Живот а не Минимална плата

Според ставовите на ССМ Синдикалната минимална кошница е пореален модел на пресметување на трошоците на живот.

Во 2011 година Сојузот на синдикатите на Македонија ја претстави својата Синдикалната минимална кошница, а на почетокот една просечна месечна нето плата покривала 70,6% од истата, додека пак денес, една просечна месечна нето плата покрива околу 84% од синдикалната минимална кошница.

Синдикалната минимална кошница ја пресметуваме за тип на претпоставеното четиричлено семејно домаќинство, кое живее во дом од 50 метри квадратни и не поседува автомобил и вклучува седум групи

исхрана и пијалоци

домување

хигиена

превоз

облека и обувки

култура

одржување и здравје.

Многу повеќе можете да прочитате во анализата на порталот Pari.com.mk.

Извор: Сојуз на синдикати на Македонија 

Прочитајте