Охрид: Две плажи на охридското езеро пристапни за лица со посебни потреби

ОпштиниОхрид: Две плажи на охридското езеро пристапни за лица со посебни потреби

Најчитано

Со поставување на специјални рампи со платформа на плажите „Љубаништа“ и „Горица 3“ за прв пат се обезбедија услови за соодветен пристап до Охридското Езеро за лицата со посебни потреби.
Специјалните рампи, Општина Охрид ги обезбеди преку донација од здружението „СОС Балканмедиа“. Покрај рампите со платформа, на двете плажи поставени се и специјални тоалети, а достапни за користење се и електрични инвалидски колички.
Охрид е првиот туристички центар во Македонија кој обезбедува услови за рекреација и одмор за оваа категорија граѓани и им овозможува непречен пристап за капење во езерската вода.
Градоначалникот Кирил Пецаков истакна дека Локалната самоуправа континуирано работи на проекти за овозможување на подобри услови за живеење на сите граѓани, а особено на подобрување на условите за инклузија на лицата со посебни потреби.
Тој упати повик до сите хотели и сместувачки капацитети на охридското крајбрежје да го следат овој пример и да постават специјални рампи на плажите пред објектите со кои стопанисуваат.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе