Билатерален скрининг од областа Функционирање на Демократски Институции

ВладаБилатерален скрининг од областа Функционирање на Демократски Институции

Најчитано

Со областа Функционирање на демократски институции, го завршуваме билатералниот скрининг за кластерот Фундаментални вредности.

Оваа област е исто така за прв пат претставена со новата ревидирана методологија за преговори.

Како клучен дел од копенхашките критериуми, оваа област е многу важна за динамиката на првиот кластер, но и за преговорите во целина.

Функционирањето на демократските институции е клучно за секое демократско општество бидејќи претставува суштинска вредност врз која се заснова и функционира ЕУ, како што е предвидено и со Договорот од Лисабон.

Веќе подолго време нашата земја е посветена на реформите на полето на функционирање на демократски институции, владеење на правото и заштита на човековите права и слободи.

Презентациите на нашата делегација за оваа област се за:

  • Општата демократска рамка на државата
  • Изборниот процес, улогата на медиумите во изборите и финансирањето на политичките партии и изборните кампањи
  • Улогата и функционирањето на Собранието на Република Северна Македонија
  • Улогата на граѓанското општество во градењето на демократско општество

Посветени сме за зајакнување на демократското функционирање на земјата преку градење силни институции, како и преку промовирање на принципот на одговорност, транспарентност и инклузивност.

На завчерашниот билатрален скрининг не посети и Претседателот Пендаровски кој ја поздрави и охрабри нашата делегација.

 

 

 

 

 

Извор: Секретаријат за европски прашања 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе