spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМИОА: Покана за учество на бесплатна онлине основна обука за административни службеници...

МИОА: Покана за учество на бесплатна онлине основна обука за административни службеници на тема „Сајбер хигиена“

Министерството за информатичко општество и администрација на Република Северна Македонија, во соработка со Женевскиот центар за управување со безбедносниот сектор –  ДЦАФ (DCAF Geneva Center for Security Sector Governance), во периодот декември 2022 – март 2024 година, за македонската јавна администрација, организира и ве поканува да учествувате на бесплатна онлине основна обука за административни службеници на тема „Сајбер хигиена“.

Во национален контекст, оваа обука е во функција на заокружување на клучните цели од Националната стратегија за сајбер безбедност на Република Македонија 2018 – 2022 и во функција на остварување на клучните цели проектирани во Националната стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2023 – 2027.

Обуката е подготвена од страна на Женевскиот центар за управување со безбедносниот сектор –  ДЦАФ со опфат на администрациите во сите земји од Западен Блакан, а во рамки на проектот „Добро управување со сајбер безбедноста во Западен Балкан“.

Целите на обуката се подигнување на свеста во администрацијата за предизвиците од Сајбер заканите, нивно препознавање и можности за заштита преку практикување на основни вештини и алатки за Сајбер заштита.

Курикулумот на обуката е со интерактивен пристап и можете да ја следите на шест јазици и тоа, на англиски јазик, на македонски јазик, на албански јазик, на црногорски јазик, на српски јазик и на босански јазик.

Заради ваше подетално информирање и полесно следење на обуката, ви ставаме на располагање два прирачника во PDF формат на македонски јазик, на албански јазик и на англиски јазик, и тоа:

Обуката можете да ја следите во текот на работното време и од работното место, но и во рамки на вашето приватно време, доколку е тоа ваша лична одлука!

За да можете да се вклучите во обуката, пристапете кон истата на линкот подолу, одберете јазик на кој ви одговара за да ја следите истата и регистрирајте се (Sing Up):

https://www.dcaf.ch/cyber-hygiene-course-civil-servants

Ви посакуваме успешна обука и професионална и лична полза во доменот на сајбер безбедноста!

 

 

 

 

Извор: Министерство за информатичко општество и администрација 

Прочитајте

МЈА: Лазе Јаќимоски ја презеде функцијата Заменик – Министер за Јавна...

0
Во просториите на Министерството за Јавна Администрација денес беше извршено примопредавање на должноста Заменик - Министер за Јавна администрација. Министерот за Јавна администрација, Горан Минчев, заедно со поранешниот Заменик - Министер на Министерството...