spot_img

АПЈ: Компаративна перспектива на употребата на јазиците“ од авторите Села, Андева и Матовски – нова научна публикација на 3 јазика

Самостојни органиСамостојни државни органиАПЈ: Компаративна перспектива на употребата на јазиците“ од авторите Села, Андева и...

Најчитано

Во издание на Агенцијата за примена на јазикот на РСМ, од печат излезе научна публикација на три јазика Компаративна перспектива на употребата на јазиците, од авторите проф. д-р Илбер Села, проф. д-р Марина Андева и м-р Лазо Матовски.

Промоцијата на овие најнови публикации ( на албански, на македонски и на англиски јазик) доаѓа во пресрет на Меѓународниот ден на мајчиниот јазик што ќе се одбележи на 21 февруари, а во коишто главната тематика е фокусирана кон анализа на јазичните политики на 12 (дванаесет) селектирани држави со повеќејазична традиција и специфика.

Водени од размислувањето низ научен и методолошки пристап да се прикаже правната и институционалната рамка што ја регулира употребата на јазиците во различни општествени области во анализираните држави, авторите се надеваат дека тие ќе бидат од корист за читателската публика и се достапни на официјалната веб-страница на Агенцијата за примена на јазикот на РСМ на албански, на македонски и на англиски јазик.

Авторите на публикацијата би сакале да упатат благодарност до соработниците, рецензентите, стручниот тим од Агенцијата за примена на јазикот на РСМ вклучени во превод и лектура на публикацијата, како и на сите други чинители што помогнаа во нејзината изработка.

 

 

 

Извор: Агенција за  примена на Јазикот што го зборуваат најмалку 20 % од граѓаните 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе