spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeСамостојни органиСамостојни државни органиАПЈ: Се одржа трибина за мајчиниот јазик

АПЈ: Се одржа трибина за мајчиниот јазик

Во рамките на одбележувањето на 21 февруари – Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, Агенцијата за примена на јазикот (АПЈ) организираше тркалезна маса.

На оваа дебата учествуваа раководителите на научните академии на Албанија и Косово, Скендер Ѓинуши и Мехмет Краја.

Поканети беа и други лингвисти, како Шабан Синани, Бегзат Балиу, Али Алиу, Теута Арифи, Аслан Хамити, Исмет Османи, Зеќирја Ибрахими, Ваљбона Тоска, Аурела Баша, Aјтене Хајдари – Ќамили, Мустафа Ибрахими.

Настанот ја поздрави и поранешниот министер за образование и наука Азиз Положани, додека за албанскиот јазик во дијаспората зборуваше Мимоза Хиса од Издавачкиот центар за Дијаспората.

Дебатата се одвиваше околу темата за албанскиот стандард и имплементацијата на албанскиот јазик. На крајот, директорот Илбер Села сподели одредена благодарници за раководителите на академиите и јазичните соработници.

 

 

 

 

Извор: Агенција за примена на Јазикот што го зборуваат најмалку 20 % од граѓаните 

Прочитајте

Карпош: Основците од се ООУ „Владо Тасевски“ новите шампиони во...

0
Во драматична завршница од финалето, кога буквално до последната секунда од натпреварот беше неизвесно кој ќе биде овогодинешниот победник на училишната кошаркарска лига на...