spot_img

МНР: Политички консултации со Министерството за надворешни работи на Црна Гора

UncategorizedМНР: Политички консултации со Министерството за надворешни работи на Црна Гора

Најчитано

На 23 февруари 2023 година, во Скопје се одржаа билатерални консултации меѓу делегациите на Министерствата за надворешни работи на Република Северна Македонија и на Црна Гора, предводени од државните секретари, Филип Тосевски и Мирослав Шчепановиќ.         

 На средбата беше изразено заемно задоволството од традиционалните и пријателски односи меѓу двете земји, а досегашната комуникација и соработката меѓу двете Министерства за надворешни работи беше оценета како конструктивна.

Државните секретари Тосевски и Шчепановиќ разменија мислења во однос на конкретни проекти за збогатување на билатералната соработка, со посебен акцент врз неопходноста од јакнење на економската соработка, за збогатување на билатералната правна рамка, а ги потврдија и идентичните ставови во однос на регионалната соработка и заедничка стратешка определба за европска интеграција и меѓусебната поддршка на тој пат.

Во разговорите акцент беше ставен и на безбедносно – политичката соработка, особено во рамките на Алијансата каде што сме сојузници и партнери,  со посебен фокус на приоритетите на претседавањето на Република Северна Македонија со САД – Јадранската Повелба А5.

Исто така, во рамки на консултациите беа разменети и мислења за  соработката  на двете земји во евроинтегративниот процес, со генерален осврт на регионалната соработка, а во пресрет на претседавањето на Република Северна Македонија со ПСЈИЕ кое го презема од Црна Гора, од втората половина на 2023 година.

 

 

 

Извор: Министерство за надворешни работи 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе