spot_img
spot_img

МЕ: Работиме на изградба на безбеден енергетски систем за забрзување на енергетската транзиција

МинистерстваМЕ: Работиме на изградба на безбеден енергетски систем за забрзување на енергетската...

Најчитано

Северна Македонија минува низ големи промени во инфраструктурата во енергетскиот сектор. Се реализираат големи инвестиции во обновлива енергија кои наскоро ќе доминират во производството на електрична енергија. Системот на дистрибуција на природен гас е во развој на нови интерконекции со соседните земји. Дистрибутивна гасоводна мрежа ќе се прошири во сите најголеми општини. Мрежите за дистрибуција на гас ќе бидат дизајнирани за најголемите општини и системите за централно греење и ладење се планирани за погусто населените области на нашите општини. Како резултат на овие инвестиции и промени во енергетската инфраструктура, државата има зголемена потреба од паметни мерачи, софтвер управуван од вештачка интелегенција како и капацитети за складирање на електричната енергија од обновливи извори.

Ова го истакна министерот за економија Крешник Бектеши на Панел дискусијата „Критична инфраструктура“ во рамки на на Министерскиот состанок на Партнерство за трансатланска енергија и климатска промена (P-TECC) кој во организација на Министерството за енергија на Соединетите Американски Држави и Министерството за економија и одржлив развој на Република Хрватска се одржува во Загреб.

Како што истакна министерот на Панел дискусијата, Северна Македонија е сериозно посветена на енергетска транзиција и диверзификација на изворите на снабдување со енергенси и реализација на зеленото сценарио, кое предвидува целосно затварање на на капацитетите за производство на електрична енергија од јаглен до 2035 година година.

“Нашата енергетска стратегија предвидува итна изградба на проекти обновлива енергија, соларни, ветерни и хидроцентрали, за да се замени производството на енергија на јаглен и да се задоволат идните потреби за електрична енергија на државата. Нашата цел е уделот на обновливите извори на енергија во производството на електрична енергија во Северна Македонија да достигне  50 отсто пред 2030 година“ кажа Бектеши.

Министерот Бектеши истакна дека како што е случај со сите земји, електроенергетската мрежа на Северна Македонија има и ќе продолжи да се соочува со зголемен број предизвици во транзицијата кон производство на чиста енергија.

„Северна Македонија прави чекори во заштита на нашата критична енергетска инфраструктура. Инсталираме нов оперативен софтвер што е целосно во согласност со меѓународните барања за сајбер безбедност и овозможува подобро планирање, закажување и операции на варијабилни капацитети од обновливи извори на енергија и капацитети за складирање на енергија. Регулаторната комисија за енергетика подготвува надзор над капацитетот за сајбер безбедност  особено за субјектите што се сметаат за критична инфраструктура. Работиме на измени и дополнувања на Законот за енергетика  за примена на меѓународни стандарди за сајбер безбедност на енергетските капацитети со цел да се создаде посигурен дигитален екосистем“ кажа министерот и потенцираше дека има во оваа насока државата има уште неколку чекори за завршување, вклучително и развој на нов Закон за компјутерска безбедност и транспонирање на директивите на ЕУ.

“Бидејќи нашите енергетски мрежи стануваат поинтегрирани, заштитата на критичката инфраструктура станува предмет на прекугранична соработка. Постојат многу опции што би можеле да ги разгледаме за соработка во регионот како што се зеднички сет на стандарди низ регионот за енергетска инфраструктура, идентификација на регионалната критична инфраструктура и како е заштитена, стрес -тестови за да се идентификуваат слабите места во регионот каде треба да се постават приоритетни инвестиции“ кажа Бектеши.

 

 

Извор: Министерство за економија 

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
[td_block_ad_box spot_img_horiz="content-horiz-center" media_size_image_height="1000" media_size_image_width="1000