spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeОпштиниМакедонски Брод: Пештера Горна слатинска - можност за успешна приказна

Македонски Брод: Пештера Горна слатинска – можност за успешна приказна

Скриени длабоко под површината на македонскиот карстен релјеф, често пати тешко пристапни, а неретко и сосема недостапни без специјална опрема, пештерите и пропастите претставуваат еден од најнедопрените сегменти на македонското природно богатство.

 

Во голема мерка зачувани во својата изворна форма, тие претставуваат вистински трезор кој во себе ги крие тајните на многу процеси кои се одвивале во периодот кој датира уште од времето на раните фази на создавањето на Земјата, па се до денес. Како некаков природен архив тие во себе чуваат податоци кои ни помагаат да го осознаеме настанокот и еволуцијата на подземните форми во карстот, на хидролошките процеси кои се одвивале или сеуште се одвиваат во карпестите длабочини, ни даваат информации за живиот свет кој внатре се развивал, но и за антропогените влијанија кои во нив се случувале уште од времето на првите луѓе што ги населувале овие простори, па до денес.

 

 

Комплетната статија можете да ја прочитате ТУКА.

 

 

 

Извор: Општина Македонски Брод 

Прочитајте