spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeUncategorizedДЗС: Установи за згрижување и воспитание на деца − детски градинки/ центри...

ДЗС: Установи за згрижување и воспитание на деца − детски градинки/ центри за ран детски развој во 2022 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2022 година (состојба на 30 септември), во установите за згрижување и воспитание на деца − детски градинки/центри за ран детски развој се регистрирани 35 932 деца, што претставува зголемување од 14.8 % во однос на 2021 година.

Со годишните извештаи во 2022 година се опфатени 113 установи за згрижување и воспитание на деца, што е за 8.7 % повеќе во однос на 2021 година.

Овие установи им обезбедуваат здравствена заштита, исхрана и дневен престој на децата на возраст до 6 години во согласност со нивните развојни потреби, во повеќе групи (групи на деца во развоен период до 2 години, групи на деца во развоен период од 2 години до тргнување на училиште, комбинирани групи, групи на деца со пречки во развојот, групи на деца во центар за ран детски развој во состав на детска градинка, групи за пилот-програми, групи за вонинституционална форма на активност) и други групи (за престој и исхрана).

  Преземи го соопштението во целост

   Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта: press@stat.gov.mk.

 

 

 

Извор: Државен завод за статистика 

Прочитајте

Илинден: Пуштено во употреба спортското игралиште во Миладиновци

0
Општина Илинден со засилено темпо работи на изградба и реконструкција на спортските терени во повеќе населени места. Денеска беше пуштено во употреба спортското игралиште...