spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМП: Министерот Лога оствари средба со претставници од Берлинскиот центар за интегративна...

МП: Министерот Лога оствари средба со претставници од Берлинскиот центар за интегративна медијација

 

 

Се разговараше за примената на  Законот за медијација, проблемите со кои се соочуваат медијаторите во сферата на Националниот совет како и за  Централниот електронски регистар за евидентирање предмети на медијација.

Медијацијата ја надополнува судската постапка и може да започне како алтернатива на судската постапка.
Започнувањето, текот и завршувањето на медијацијата се одвиваат во фази што се надоврзуваат една на друга, а медијаторот обезбедува примена на принципите на доверливост, рамноправност, неутралност, транспарентност, правичност, ефикасност и ефективност.
На средбата присуствуваа Кристоф Лутман, управен директор на Берлинскиот центар за интегративна медијација, Елмар Лангнер, медијатор и програмски менаџер за БиХ и Мерјем Нуриќиќ Хаљета, проектен координатор на Регионален приспат и мрежа на медијатори,кои ни понудија помош за развој на медијацијата.

Прочитајте

Мицкоски на средба со дијаспората во Њујорк, да се обединиме во...

0
Почитувани, Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Христијан Мицкоски оствари средби со македонската дијаспора во Њујорк, САД. Присуствуваше на вечерната богослужба во чест на светите...