spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМО: Иницијативата А5 ја зацврсти регионалната безбедност, ја интензивираме соработката во справувањето...

МО: Иницијативата А5 ја зацврсти регионалната безбедност, ја интензивираме соработката во справувањето со новите предизвици

Министерката за одбрана Славјанка Петровска утрово во Скопје го отвори 20-тиот јубилеен Министерски состанок на кој учествуваат министри за одбрана и високи претставници на земјите – членки и земјите – набљудувачи на САД – Јадранската повелба.

На отворањето, министерката истакна дека успехот на САД-Јадранската повелба е видлив затоа што со интеграцијата на четири земји од А5 во НАТО значително се зајакна безбедноста и се засили соработката помеѓу земјите во регионот. Овие земји, рече Петровска, даваат свој придонес и во колективната безбедност на Алијансата, а наша одговорност е да продолжиме со поддршка на патот на останатите земји аспиранти од регионот кон евроатлантската и европската интеграција.

Министерката порача дека геополитичкиот пејзаж се менува брзо и дека во овие предизвикувачки времиња императив е да ја препознаеме меѓусебната поврзаност на нашата безбедност. Нашата способност ефективно да одговориме на повеќеслојните предизвици со кои се соочуваме, рече, зависи од нашиот капацитет да создаваме партнерства и поуспешна соработка. Петровска истакна дека регионалната соработка значи градење на мостови и создавање на заедничка визија за сигурна и просперитетна иднина, укажувајќи дека сега е време да се носат одлуки и да се испорачаат резултати.

Безбедноста на една земја е суштински поврзана со безбедноста на сите нас, рече министерката која се заблагодари на Соединетите Американски Држави за нивната силна поддршка и мотивација за заокружување на евроатлантските и европските интеграции на земјите од регионот.

На состанокот освен министерката Петровска како предводник на македонската делегација и помошник секретарката за одбрана на САД, Селест Валандер,  учествуваат и министерот за одбрана на Албанија, Нико Пелеши, министерот за одбрана на Црна Гора, Драган Краповиќ, заменикот-министер за одбрана на Босна и Херцеговина, Славен Галиќ, раководителот за меѓународна безбедносна и одбранбена соработка во хрватското Министерство за одбрана, Игор Габриќ, додека од земјите набљудувачи на состанокот учествуваат министерот за одбрана на Косово, Ејуп Маќедонци, државниот секретар во Министерство за одбрана на Србија, Немања Старовиќ и заменик-генералниот директор во Министерство за одбрана на Словенија, Аљоша Селан.

Во продолжение го пренесуваме интегралното обраќање на министерката Петровска на отворањето на САД – Јадранската повелба:

„На самиот почеток, дозволете да Ви посакам топло добредојде во Република Северна Македонија и на состанокот на министри за одбрана на САД – Јадранската повелба.

Оваа година одбележуваме дваесет успешни години на заедничка соработка, инструмент од клучно значење што ја катализираше трансформативната ера во регионот. Во изминатите две децении Повелбата се покажа како успешен регионален механизам за јакнење на довербата меѓу земјите членки, но и пошироко. Резултатите од дејствувањето и соработката се повеќе од видливи и широко препознаени.

Во оваа прилика ја поздравувам и силната поддршка на Соединетите Американски Држави кои беа најсилните мотиватори и поддржувачи на европските и евроатлантските агенди на земјите членки на Јадранската повелба. Би сакала да изразам благодарност за континуираниот ангажман за зачувување на регионалната стабилност и евро-атлантската перспектива на земјите од Западен Балкан.

Драги пријатели,

Гледајќи назад кон нашата заедничка историја, вложените напори во одбранбените реформи, меѓусебната соработка и довербата што ја изградивме во текот на овие години се темел на нашите успеси.

Дваесетгодишно наследство на нашето партнерството е камен-темелник на нашата стратешка одбранбена позиција, правејќи ги нашите заеднички напори основа на нашите одбранбени институции. Токму со овој дух мора да продолжиме да одиме напред – и на тој начин оваа Повелба да остане симбол на доверба, просперитет и сложност на сите нејзини членки, како и на регионалната заедница.

Навраќајќи се на нашите достигнувања во изминатите две децении, мора да ги земеме предвид и новите и посложени предизвици на денешницата. Нашата сила денес лежи во цврстата основа на партнерството и соработката што ги воспоставивме во минатото, позиционирајќи нè да се соочиме со иднината со доверба.

Предизвиците со кои се соочуваме се големи. Потребна е не само нашата колективна мудрост, туку и цврста посветеност за поттикнување на безбедноста, стабилноста и соработката.

Гео-политичкиот пејзаж се менува брзо, а заканите со кои се соочуваме се динамични и сложени.

Во овие предизвикувачки времиња, императив е да ја препознаеме меѓусебната поврзаност на нашата безбедност. Безбедноста на една нација е суштински поврзана со безбедноста на сите нас. Нашата способност ефективно да одговориме на повеќеслојните предизвици со кои се соочуваме зависи од нашиот капацитет да создаваме партнерства и поуспешна соработка.

Регионалната одбранбена соработка значи градење мостови и создавање заедничка визија за сигурна и просперитетна иднина. Мора да ја имаме на ум тежината на нашата колективна одговорност. Одлуките што ги носиме, стратегиите што ги креираме и соработките што ги поттикнуваме ќе одекнат многу подалеку од овие ѕидови.

Во единството наоѓаме сила. Во соработка наоѓаме издржливост. Оваа денешна средба нека биде доказ за нашата заедничка решеност да се движиме во овие предизвикувачки геополитички времиња и да излеземе посилни, посигурни и пообединети од кога било досега.

Сега е време да се носат одлуки и да се испорачаат резултати.

Почитувани,

Оваа година, македонското претседавање е централна сила во актуелизирањето на ревитализацијата на САД-Јадранската повелба, стратешка иницијатива што ја доби нашата едногласна согласност. Овој потфат не е само административен; тоа е катализатор за прилив на динамични иницијативи, енергични интеракции и интензивирана соработка кои ги поткрепуваат нашите колективни одбранбени цели.

Посветеноста и напорите вложени во овој амбициозен потфат се за пофалба. Тоа ја одразува нашата заедничка посветеност за подигнување на нашиот одбранбен дијалог и зајакнување на нашите оперативни капацитети.

На оваа средба, да ја потврдиме нашата решеност не само да одржуваме, туку и да покажеме иновативност во рамките на оваа иницијатива. Денес, ние напредуваме со решителност, подготвени да конципираме и имплементираме пристапи кои ќе ја зајакнат нашата колективна одбрана во годините што доаѓаат.

Успехот на САД-Јадранската повелба е недвосмислен – четири од петте земји членки на Иницијативата станаа членки на НАТО и сега даваат свој придонес на регионалната и колективната безбедност на Алијансата. Наша одговорност е да продолжиме со поддршка на патот на останатите земји аспиранти од регионот кон европската и евроатлантска перспектива и да обезбедиме недвосмислена насока во развојот на поцврста безбедносна и одбранбена интеракција, оспособена да одговори на новите предизвици што се надвиснуваат над нашиот регион и пошироко.

Почитувани министри, ни претстои целосна и ангажирана агенда и уверена сум дека преку нашите дискусии можеме да откриеме нови сознанија и решенија кои ќе ни помогнат да изградиме попросперитетна и посигурна иднина за сите.“

 

 

 

Извор: Влада

Прочитајте

Бутел: По 40 години реконструкцијата на улицата “Натанаил Кучевишки”

0
Нема запирање кога се работи за доброто на граѓаните и за нивните потреби. Денес, започна реконструкцијата на улицата “Натанаил Кучевишки” со површина од 3000...