АХВ: Светска недела за свеста за антибиотиците

Самостојни органиСамостојни државни органиАХВ: Светска недела за свеста за антибиотиците

Најчитано

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) и оваа година, од  18 до 24 ноември се приклучува кон глобалната кампања за одбележување на Светската недела за свеста за антибиотиците (World Antibiotic Awareness Week) и Европскиот ден за свеста за антибиотиците (European Antibiotic Awareness Day). Целта на кампањата, која АХВ ќе ја одбележи со неколку активности, е да се подигне свеста за ризиците по здравјето на луѓето и на животните, но и на животната средина, предизвикани од отпорноста кон антимикробните средства. Преку кампањата ќе се промовираат добри практики, со цел, ограничување на појавата и ширењето на отпорни микроорганизми низ целиот свет.
Темата на глобалната кампања за годинава е „Заедно да ја спречиме антимикробната отпорност “, бидејќи таа е закана за луѓето, животните, растенијата и животната средина.

Повеќе за антимикробната отпорност можете да прочитате ОВДЕ

 

Извор: Агенција за храна и ветеринарство 

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе