spot_img
spot_img

АПЈ: Претставници учествуваа на Третиот самит на албанската дијаспора во Тирана

Самостојни органиСамостојни државни органиАПЈ: Претставници учествуваа на Третиот самит на албанската дијаспора во Тирана

Најчитано

На покана на организаторите на Третиот самит на албанската дијаспора, претставници на Агенцијата за примена на јазикот на РСМ, на чело со директорот Ардиан Муслиу, престојуваа во Тирана за да ја следат работата на Самитот.

Самитот започна со Денот на Арбрешите на симболичен датум, 22 Ноември, денот на одржувањето на Битолскиот конгрес. Претставниците на АПЈ не само што ги следеа активностите на традицијата на Арбрешите, туку воспоставија контакти за начините на соработка со сите општини со Арбреши на југот на Италија, за да понудат стручна помош во зачувувањето на јазикот, соработка што ќе вклучува унапредување на албанскиот јазик меѓу Арбрешите во Италија.

На вториот ден од Самитот, претставниците на АПЈ, покрај централната манифестација во Палатата на конгресите во Тирана, присуствуваа на речиси сите панели, со различни теми за дискусија, за соработката меѓу албанската дијаспора ширум светот. Во меѓувреме, се фокусираа на панелот организиран од Министерството за образование и спорт на Албанија, на кој главна тема беше албанскиот јазик, особено образованието воопшто.

Потоа на говорницата на Третиот самит на дијаспората дојдоа истакнати личности од Албанија и дијаспората, како и познати имиња на Албанци, кои главно ги пренесоа своите пораки со важна заедничка суштина, за да напишат нова страница за соработка со заеднички цели.

На Самитот имаше големо учество на највисоките лидери од албанските држави, или државотворни Албанци, како и влијателни луѓе во дијаспората, успешни во своите активности, што го истакнаа имиџот на нашиот народ насекаде во светот.

 

 

Извор: Агенција за примена на Јазикот што го зборуваат најмалку 20 % од граѓаните 

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
[td_block_ad_box spot_img_horiz="content-horiz-center" media_size_image_height="1000" media_size_image_width="1000