spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeUncategorizedСЕП: Или ќе го вратиме кредибилитетот на ЕУ на Балканот, или ќе...

СЕП: Или ќе го вратиме кредибилитетот на ЕУ на Балканот, или ќе го изгубиме

Големо е задоволството да се биде во Брдо во Словенија, денес. Сакам да ја изразам нашата благодарност за поканата на словенечкото претседателство – навистина има смисла земјите од регионот да бидат тука со земјите членки на Европската Унија. Темата е кон поотпорна Европска Унија по КОВИД-19 кризата. Знаеме дека вирусот, упорниот вирус не знае за граници, не распознава статус на членство или кандидатски статус на земјите.

Имајќи ја предвид нашата географија, ние сме опкружени со земји членки, треба да го направиме ова заедно со ЕУ, затоа многу се радувам на дискусијата. Секако, веројатно ќе го покренеме прашањето на пристапување и проширување. Го споменав зборот криза, тоа потекнува од етимологијата на одлучувачка точка. Мислам дека под словенечкото претседателство во следните недели и месеци ја достигнуваме оваа одлучувачка точка. Или ќе го вратиме кредибилитетот на ЕУ на Балканот, или ќе го изгубиме. И мислам дека ние навистина се потпираме на занаетот и мудроста на нашите словенечки пријатели да успеат да го постигнат тоа, а не да го изгубиме.

Извор: Секретаријат за европски прашања 

Прочитајте