МЗ: ГОБ „8 Септември“ со нови дигитален ангиограф и апаратура за Ехо дијагностика со јапонската Програма GGP

UncategorizedМЗ: ГОБ „8 Септември“ со нови дигитален ангиограф и апаратура за ...

Најчитано

Заокружени се два значајни проекта финансирани преку јапонската Програма за мали грантови (GGP) чија вредност е над 160 илајди евра. Во ГОБ „8 Септември“ од денес пациентите со кардиоваскуларни заболувања имаат можност за дијагностика и лекување со новиот дигитален ангиограф на одделот за кардиологија во вредност од над 100 илјади евра, информира министерот за здравство, д-р Беким Сали, кој присуствуваше на настанот за предавање на медицинските апарати од Јапонската амбасада на оваа болница.

Станува збор за значајна донација со која според проценките двојно ќе се зголеми капацитетот за кардиолошки процедури во оваа здравствена установа.

– Во врска со новиот ангиограф, голема благодарност до Јапонската амбасада иако програмата за грант изнесуваше околу 80 илјади евра со нивни напори се надмина тој лимит и се овозможи оваа современа апаратура и опрема да биде достапна за нашиот народ. Значајни се и придобивките од инсталирањето на дигиталниот ехо апарат на одделот за интервентна радиологија за дијагностика на пациенти со канцерогени заболувања на внатрешни органи во вкупен износ од 61 илјада евра, рече Сали.

Со новата апаратура за ехо дијагностика, за една година се извршени 800 комплексни интервентни процедури и 2000 ехо прегледи.

Преку јапонската програма за мали грантови досега се финансирани над 60 проекти во здравствениот сектор во вредност од над три милиони евра во медицинска опрема, реновирање клиники, возила за брза помош и друго. Јапонија во последните две години во јавните здравствени установи донираше медицинска опрема во вредност од 813 илјади евра како итна помош за Ковид 19.

 

 

 

Извор: Министерство за здравство

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе