spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeОпштиниДебар: И оваа календарска година завршува со отчетност за едногодишната работа на...

Дебар: И оваа календарска година завршува со отчетност за едногодишната работа на администрацијата на општината

И оваа календарска година завршува со отчетност за едногодишната работа на администрацијата на општината пред локалните и националните медиуми.


Имајќи ги предвид сите негативни фактори, енергетската криза и светската економска криза, кои ја отежнаа реализацијата на ветените проекти, ние како општина повторно можеме да се гордееме со реализацијата на многу витални проекти за нашата општина како на пр.

Завршени инфраструктурни проекти (шеталиште, обиколници до болницата и до пензионерскиот дом, големиот проект за водата за пиење – замена на вентили за вода и поправка на шахтите во водоводот од Росоки, проект за вода за пиење во село Долно Косовраст, локалниот пат кај саат-џамијата, патот во село Бањишта, патот во село Отишани-горно маало, проекти за енергетска ефикасност во општинските училишта, долно Косовраст и Пенестија, поплочување на улички со бекатонка во градот Дебар и селата на површина од 3000 м2, обезбедување возила за НКП Стандард – 2 камиони за смет, Канал Џет и 130 нови контејнери, поддршка на културни и спортски активности во општината, отворање на градски музеј, разни манифестации и публикации на книги.


Поради внатрешни проблеми во буџетот на Светска банка, доцни изградбата на проектите за патишта во Коњара и Венец1, кои според информациите ќе почнат на почетокот на 2023 година, (образложението на банката – зголемувањето на цената на градежните материјали поради глобалната криза).

За 2023 година имаме уште многу готови проекти кои треба да се реализираат и за кои има финансиска покриеност, како и ќе се изработат 16 нови технички проекти кои се состојат во регулација на надземната и подземната инфраструктура.

Активната транспарентност на општината за 2022 година е над 84%, и е на 41 место од 94 институции во РМВ (општина, министерство итн. итн.)
Честитки и среќна нова 2023 година на сите граѓани на општина Дебар! Заедно за подобра и Европска општина.

 

 

Извор: Општина Дебар

Прочитајте

Бутел: По 40 години реконструкцијата на улицата “Натанаил Кучевишки”

0
Нема запирање кога се работи за доброто на граѓаните и за нивните потреби. Денес, започна реконструкцијата на улицата “Натанаил Кучевишки” со површина од 3000...