spot_img

Дебар: Известување

ОпштиниДебар: Известување

Најчитано

Почитувани граѓани,

Поради полемиките во последните неколку дена околу јавното осветлување во Дебар должни сме да ви дадеме подетално објаснување за оваа проблематика, каде градот неколку дена по ред се соочува со делумно недостиг на јавно осветлување.

Сето тоа како резултат на прекинот на струјата од страна на компанијата ЕВН поради неплаќање на сметките во последните 4 месеци.  Петкратното поскапување на струјата со сега плаќање на 2 сметки, една за снабдување и една за дистрибуција на електрична енергија, ги прави сметките за јавното осветлување многу повисоки од приходите што доаѓаат за оваа намена, бидејќи е невозможно привремено да се отплатат овие месеци со буџетот на општината.

И покрај рестриктивните мерки што ги презеде општина Дебар по налог на Владата од 17%, со што значително се намали количината на киловат часови потрошени за јавно осветлување, количината на потрошена енергија останува висока.

Секако, веднаш беа преземени мерки против ваквата состојба и беше вратено осветлувањето на градското шеталиште и плоштадот Скендербеј како и во некои населби.

Првиот момент кога ќе имаме финансиски средства ќе го исплатиме заостанатиот долг за целосно да го вратиме осветлувањето во градот,

Ќе продолжиме да правиме уште еден малку поширок план за рестрикции на повисоко ниво како и другите општини каде оваа мерка оди над 50%.  водејќи сметка градот во ноќните часови да биде функционален.

И долгорочно ќе се изработи проект за поставување на светилки за соларни панели.

Тешкотијата и немањето јавно осветлување не е само во општина Дебар, туку и во многу други општини во Северна Македонија кои презедоа поригорозни намалувања во многу области со јавно осветлување.

Исто така, чести и слични потешкотии имаше и претходните времиња во нашата општина, додека во последните три години тоа се случи само еднаш поради светската енергетска криза каде струјата и другите извори на енергија поскапеа на недостапно ниво.

Бараме од граѓаните трпение додека не се реши проблемот.

Ви благодарам.

 

 

 

Извор: Општина Дебар 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе