spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
HomeМинистерстваМЗ: Национална конференција за ментално здравје ,,Напредок и следни чекори”

МЗ: Национална конференција за ментално здравје ,,Напредок и следни чекори”

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити и заменик министерката д-р Маја Манолева, присуствуваа на националната конференција за ментално здравје ,,Напредок и следни чекори”.

На настанот д-р Фатмир Меџити беше дел од панел дискусијата: Менталното здравје на децата и адолесцентите на која истакна:

,,Ние како Министерство за здравство сме горди што успеавме со поддршка на УНИЦЕФ и УСАИД, како и универзитетските клиники за психијатрија и гинекологија да обезбедиме научни податоци, првпат од ваков обем во државата, и на оваа тема, со посебен фокус на адолесцентите и нивните семејства, како и жени во перинатален период.

Работиме да обезбедиме поддршка и развивање на различни модалитети на услуги за менталното здравје на децата и младите, зајакнување на постојните, соработувајќи со Клиниката за психијатрија за разгледување на препораките од студиите и можностите за имплементација”….

 

 

 

Извор:  Министерство за здравство 

Прочитајте

МФ: Нема незаконитост во одлуките, се поништува одлуката на ДИК и...

0
Со цел информирање на јавноста, а во врска со изнесените информации од страна на дополнителниот заменик-министер во Министерството за финансии, соопштуваме дека во однос на...