spot_img
spot_img

Бутел: ,,Европска жива библиотека за млади”

ОпштиниБутел: ,,Европска жива библиотека за млади”

Најчитано

Во изминатите три години општина Бутел беше активно вклучена во имплементацијата на проектот ,,Европска жива библиотека за млади”. Проектот беше поддржан од Програмата Европа за граѓаните на Европската Унија и беше извршен од меѓународен конзорциум предводен од меѓународна мрежа CONNECT International (Белгија) составена од НВО Либеро (Србија), НВО Backslash (Шпанија), НВО TiPovej (Словенија), НВО Интеркултура (С.Македонија), Национална асоцијација на канцеларии за млади (Србија), НВО Out of the Box (Белгија), Alumni Mandoulides (Грција), општина Кварт де Побле (Шпанија), општина Бутел (С.Македонија), град Бијелина (Босна и Херцеговина), Javni zavod Mladi zmaji (Словенија).

Главната цел на проектот беше да се донесат европските живи библиотеки во различни градови низ Европа и да се вклучат граѓаните од сите социо-економски групи во активни дискусии за иднината на Европа и вредностите што ја дефинираат, со што ќе придонесе за укинување на бариерите, предрасудите. , и стереотипите меѓу нив. Европската жива библиотека претставува неформална образовна методологија во која читателите комуницираат со книги кои всушност се луѓе со единствени идентитети и животни приказни подготвени да се споделат со секој што покажува подготвеност да слуша. Живите книги кои беа вклучени во проектот се претставници на четири тематски целини на луѓе кои често се соочуваат со дискриминација или чиј глас не се слуша доволно – мигранти, стари лица, млади луѓе и жени.

„Европската жива библиотека за млади граѓани“ посети шест градови низ Европа, вклучувајќи ги Солун, Бјелина, Скопје, Валенсија, Љубљана и Белград. Граѓаните на овие градови, од сите возрасти, полови и потекло беа желни да ги „најмат“ нашите книги и да имаат плодни дискусии со нив. Овие активности, исто така, им овозможија на претставниците на општините и граѓанските организации вклучени во проектот да се поврзат и договорат идна соработка за транснационални акции и проекти.

Главниот производ на проектот е серија едукативни филмови каде живите книги ги споделуваат своите мислења, ставови и вредности. Овие филмови ќе бидат дистрибуирани до училиштата, младинските центри, јавните институции и онлајн, така што секој ќе може да учи од приказните на нашите живи книги.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
https://form.jotform.com/222403480783353spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе