Дебар: Како што ви ветивме, така и реализираме

ОпштиниДебар: Како што ви ветивме, така и реализираме

Најчитано

Со одлука на Владата на РСМ од 25 јули 2023 година, на општина Дебар и се доделени над 600.000 евра за реализација на втората фаза од решавањето на проблемот со водата за пиење.

Оваа фаза сама по себе содржи четири проекти изработени од општината, а финансиски ќе бидат покриени со горенаведените финансиски средства и освоени во конкурсот на Министерството за животна средина.

Како што знаете, првата фаза од решавањето на проблемот со водата за пиење во градот беше завршена пред неколку месеци и беше финансирана од општинскиот буџет, со што значително се подобри состојбата со снабдувањето со вода за пиење.

Целата стратегија на општината овие години имаше приоритет над приоритетите, грижата за животната средина (градската депонија, подигање на услужните капацитети на ЈКП „Стандард“ специјализирани камиони и контејнери) како и проектите за вода за пиење. Со овие храбри историски чекори, во овој краток период на управување многу отежнат од кризата со ковид и енергетската криза, секако дека општина Дебар ќе забележи во своето сеќавање историски достигнувања кои значително го подобруваат квалитетот на животот на своите граѓани.

– улица Венец 1 близу 600.000 €

– Проектот за вода за пиење, прва фаза, околу 300.000 евра

– Проектот за вода за пиење, втора фаза, над 600.000 евра

– Системот за наводнување на Дебарското поле близу 2.000. 000 €

– Работени возила(специјализирани камиони и контејнери за Standard) близу 300.000 €

Овде не ги броиме инвестициите за шеталиштето, кружниот тек кај болницата, игралиштето, реконструкцијата на локалните и регионалните патишта кои минуваат низ градот, изградбата на резервоари за вода во градот – горниот дел на градот, во селата – Долна Косовраст, фекална канализација во Џепиште итн итн.

Наскоро ќе ве информираме за колосална донација и како резултат на соработката помеѓу општината и владата на РМВ.

Во патната инфраструктура ќе продолжиме со приоритетни инвестиции во улици во градот (Коњара е ре, Петре Поповски, Трајче Дуковски, 1 мај, вакоф итн. итн.).

Како општина секогаш сме подготвени да ги пројектираме барањата и потребите на граѓаните.

 

 

Извор: Општина Дебар

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Последни објави

spot_img
spot_img

Читај повеќе