HomeСтатии

Статии

Фискална консолидација – Штедење и економски раст

Во оваа колумна ќе зборувам за фискалната консолидација, финансирањето на Буџетот и долгот. Ја затворивме финансиската конструкција за Буџетот за 2022 година, додека во...

Плати во Администрацијата

Почитувани граѓани, и вработени во администрацијата и јавниот сектор, Деновиве актуелна тема во Македонија се платите на администрација и јавниот сектор, дали да се зголемат...

Борба со енергетската и ценовната криза; Владини мерки, Фискална одржливост и реформи во јавните финансии

Различни кризи бараат различни решенија. Најдобриот одговор секогаш е оној кој ќе даде најдобри резултати на подолг рок, додека политиките што се носат за „денес“ секогаш треба да го земат предвид и „утре“. Тоа е вистинскиот пат за надминување на една криза.   Со ова ја започнувам колумната којашто ќе ја посветам на борбата против тековната криза и мерките што се преземаат за да се олеснат нејзините...

Бесими: Издвоивме најмногу средства за мерки како процент од БДП во регионот, во борбата со енергетската и ценовната криза

Од почетокот на енергетската и ценовната криза, нашата Влада имаше најсилен фискален одговор во регионот, дури неколкупати посилен во однос на другите земји од...

Бесими: Реформа за поголема отчетност, дигитализација и подобро долгорочно планирање

„Вчерашниот ден измина, утрешниот допрва доаѓа, го имаме само денес – да започнеме“. Со мудрите зборови на нашата хуманитарка Мајка Тереза, која остави длабока трага во историјата, ја започнувам оваа колумна посветена на коренитите реформи во јавните...

Бесими: Со новиот Закон за буџети буџетирањето ќе биде среднорочно и врз основа на резултати

Буџетирањето ќе се врши според резултатите и мерењето на нивната успешност преку индикатори (Key Performance Indicators), предвидува новиот Закон за буџети, кој минатата недела...

МФ: Геополитика, енергетика и економија – Очекувања и можни сценарија за оваа зима

Навршија седум месеци од почетокот на војната во Украина. Економските изгледи и понатаму остануваат со висока доза на неизвесност, со надолни ризици поради растечката...

МФ: Намалување на сивата економија е суштинска компонента на даночната реформа и економскиот раст

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа. Консултациите инаку, се започнати од 2020 година, напоредно со анализите за перформансите...

Даночна реформа: За Економски раст, Сузбивање на сивата економија и Фер Јавни давачки

Неделава отворивме јавна дебата за реформата во даночниот систем. Имавме дискусија со претставници на бизнис-заедницата, група со најширок опфат и спектар на интереси. Дебатата...

Бесими: Со големата фискална реформа воведуваме буџетирање базирано на успешност

Среднорочното проектирање и буџетирање, интегрираниот информатички систем за финансиско управување ИФМИС, како и воведувањето Фискален совет и фискални правила и принципи, се главните реформи...
https://www.esp.com.mk/spot_img

НАЈЧИТАНИ

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ