HomeИнтервјуа

Интервјуа

Ковачевски: Македонскиот јазик е признаен во ЕУ, пред нас е шансата за членство до 2030 година

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, во интервјуто за српскиот дневен весник „Политика“ посочи дека денес македонскиот јазик е заштитен и...

Ковачевски: Обидите да се наштети на проширувањето на ЕУ, се обиди против стабилноста на регионот и Европа

Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски, во интервјуто за српскиот весник „Политика“ зборуваше и за односите со Република Бугарија, констатирајќи дека обидите да се нанесат...

МТСП: Тренчевска – Креираме мерки и закони кои го унапредуваат квалитетот на живот на сите граѓани

Јавните расправи за Законот за работни односи се во тек. Го менуваме досегашното породилно отсуство во три нови институти–мајчинство, татковство и родителство. Со ваквата...

МТСП: Тренчевска – Носиме системски решенија, обезбедуваме постојан раст на минималната плата, креираме мерки за активирање на невработените лица

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска во емисијата Економски магазин на Алсат ТВ, зборуваше за растот на минималната плата, програмите и мерките...

МТСП: Договори на определено време до две години, воведување на мајчинско, родителско и татковско отсуство, дел од новиот ЗРО

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска во емисијата „Топ Тема“, на ТВ Телма, зборуваше за Нацрт законот за работни односи и за...

Тренчевска: Во март минималната плата ќе биде над 20 илјади денари, што е за 12 илјади повеќе од минималната плата во 2017 година

Методологијата за пресметка на минимална плата, донесена во март 2022 година, е системско решение кое предвидува постојан раст на минималната плата. Решение кое нема...

Карпош: Искачување – Љубов и секојдневие

Разговар со Павел Николовски од 7в ООУ Димо Хаџи Димов младиот спортист на Алпинистичката карпа.   Од каде идејата да започнеш со качување на алпинистичка...

Искачување: Од самодисциплина и упорност до забава

Разговор со Калина Ивановска од ООУ Димо Хаџи Димов младата качувачка на Алпинистичката карпа Кога ти се роди идејата и желбата да почнеш со качување на алпинистичка карпа? -Желбата за качување ми се роди...

Тренчевска: Грижата за граѓаните во социјален ризик продолжува и во 2023 година, со засилени механизми и мерки за поквалитетен живот за сите

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска во денешното гостување на утринската програма на МРТ 1 зборуваше за политиките и мерките кои Министерството...

МЛС: Трошоците и долговите на општините годинава зголемени во споредба со лани

Според анализата направена заедно со УНДП за функционирањето на општините во оваа криза, во сите општини во земјава вкупните трошоци за енергија во периодот...
https://www.esp.com.mk/spot_img

НАЈЧИТАНИ

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ